PRAKTIČNI SAVETI
1. Neprijatan miris i ukus mleka koje malo zagori ukloniće se ako se mleko odmah preruči u čist sud i ako mu se doda malo soli.
2. Mleko neće zagoreti ako se sud u kome će se kuvati prethodno dobro opere hladnom vodom pa se u njega sipa mleko.
3. Da mleko ne progruša. odnosno leti brzo ne prokisne, potrebno je pre kuvanja na svaki litar mleka staviti jednu kašičicu šećera.
4. Jelo se brzo rashladi, ako se sud sa jelom stavi u drugi veći sud sa hladnom vodom koju još i posolite. So će ubrzati proces hlađenja.
5. Pregrejanoj pećnici može se smanjiti temperatura. ako se u pećnicu stavi sud sa hladnom vodom i voda će apsorbovati suvišnu toplotu.
6. U presoljeno jelo dodati malo sode blkarbone, koja će apsorbovati suvišnu so.
7. Meso stare živine će omekšatl ako se u supu u kojoj se kuva doda kašika alkohola (rakije). Meso će postati meko. a miris alkohola će ubrzo ispariti i u supi se neće osetiti.
8. Krljušt sa ribe se lako i brzo skida ako se riba pre čišćenja stavi jedan mi~
nut u vrelu vodu.
9. Ako zagrejana mast mnogo prska. dodati malo soll ili čisto zrno pasulja ili suvog graška.
10. Šargarepu ne treba strugati nožem. već je oprati u vreloj vodi I posušiti.
11. Krompiru će se sačuvati lepa bela boja. ako se u vodu u kojoj se kuva doda kašičica sirćeta.
12. Da se suvo voće pri kuvanju ne bi raspala. potrebno ga je dva časa pre kuvanje potopiti u hladnu vodu.
13. Da jaja pri kuvanju ne bi prskala. vodu u kojoj se kuvaju malo posoliti.
14. Belanca će se brzo i Iako ulupati u čvrst sneg. ako se pre mučenja ostave 20 minuta da odstoje na hladnom mestu.
15. Kuvana jaja čiste se lako od ljuske ako se neposredno iz vrele vode spuste u hladnu.
16. Konzerve od mesa treba pre otvaranja limenki spustiti u hladnu vodu i podgrevatl ih dok voda ne prokljuća. potom ih vaditi i stavljati u hladnu vodu i limenke otvarati.
17. Supa ne sme nikada jako da kuva. jer pri tome gubi ne kvalitetu.
18. Ukoliko jelo pri kuvanju prione za dno (zagori) - svejedno da li je u pitanju Varivo. meso ili mleko. odmah ga preručiti u drugu posudu, pazeći da se pri tome ne preruči i zagoreli deo. To valja učiniti spretno i pažljivo odmah. pa se ta nezgoda pri obedovanju neće ni osetiti.
19. Ugrudvana so će se iako usitnitl ako se stavi u pleh. dobro zagreje. rastrese na dasku I oklagijom usiini.
20. Mast u kojoj se prži pohovano meso ili kolači neće brzo potamniti ako u nju stavimo nekoliko zrna belog pasulja.
Vidi jos i ovo...
Пријавите се на:
Објављивање коментара
(
Atom
)
Ako želite da nas podržite?
Naš logo izgleda ovako.
Kod možete preuzeti na stranici administratora. Hvala!
Naš logo izgleda ovako.
Kod možete preuzeti na stranici administratora. Hvala!
Web panel JaZnam čini grupa ljudi koji žele da učestvuju u online anketiranju gde imaju mogućnost da izraze svoje mišljenje. Teme istraživanja su raznovrsne, tako da je učestvovanje vrlo zabavno, a pored toga za saradnju ćete biti i nagrađeni.Dakle, što više anketa ispunite – više bodova osvajate.
jaja
brašno
orah
mleko
čokolada
crni luk
sir
limun
peršun
Riba
pavlaka
krompir
beli luk
pečurke
kore
piletina
jogurt
kvasac
svež paradajz
šunka
pirinač
aleva paprika
šargarepa
jabuke
keks
praziluk
svinjsko meso
rum
susam
banana
celer
majonez
med
smokve
belo vino
lešnik
ljute paprike
mak
višnje
griz
krastavac
pasulj
slatke paprike
spanać
šljive
jagode
kakao
kokos
slanina
kupus
teleće meso
džem
grašak
kafa
kesten
soja
tikvice
badem
cvekla
govedina
kajmak
kajsije
kukuruz
oblande
pivo
ratluk
suvo groždje
ananas
blitva
breskva
crno vino
dimljene kobasice
eurokrem
jagnjeće iznutrice
kačkavalj
kornfleks
kruške
maline
morski oraščić
muskatni oraščić
puding
pšenica
tikva
boranija
djumbir
dulek
dunja
jagnjeće meso
karamele
karfiol
kelj
kikiriki
kivi
kreker
krem banane
kuvani paradajz
lovorov list
mango
masline
mekinje
nana
ren
suncokret
suve dimljene kosti
trešnje
viršle
zelena salata
zova
ćuretina
šipurak
Нема коментара :
Постави коментар