Ovo je verzija koju prave na Siciliji, danas redje nego nekada, a fazon je u tome što se pravi tako da ne samo može duže da stoji, nego je čak bolji nakon dan dva od sveže pečenog, što je za hleb velika retkost. Takav su hleb pravili nekada kada je bilo manje pekara, ili je pannetaio (putujući pekar) prolazio kroz selo retko, pa se nakupovalo zaliha. Kao ono fiorini danas, tako su nekada po otoku isli na (ili sa :-) magarcima, i prodavali hleb po selima.
Pravi se od oštrog brašna (onaj za pashtu), ne od mekanog. Priprema je duža od one za običan hleb, ali u tome je štos - trajaće mnogo duže, a najveću trajnost mu daje upotreba kiselog kvasca, umesto pivskog/prirodnog (fermentacije radi). Taj se kvasac malo teže nadje, čak i ovde u Italiji, ali mislim da će arapske pekare da ga imaju (i oni zbog vruće klime spravljaju sličan hleb), a verovatno i bio-dragstori. Ako baš ne nadjete, koristite pivski kvasac, vas verovatno i ne zanima da vam hleb traje nedelju dana, nego da isprobate recept :-)
Sastojci:
oštro brašno, kiseli kvasac, voda, so. Mere standard, za hleb, a ovisi naravno i od željene količine. Od 3/4 sastojaka izmesite testo, (kvasac rastopite u mlakoj vodi), i ostavite da odstoji CELU NOĆ, na sobnoj temperaturi (nipošto na hladno). Drugog dana dodajte preostalu količinu brašna, kvasca, vode i soli i mesite,
mesite, mesite...
Mora da odstoji jos 3-4 časa. Tek sada ćete da oblikujete svoj hleb, ili više manjih. Ako pravite veći, pravi se okruglog oblika od 1 kg, ili duguljastog od pola kile, ako želite više manjih.
Zarežite linije po vrhu i ostavite jos pola sata da odstoji. Pecite u rerni kako i inače pečete hleb.
Praznična verzija:
E, a kada je za praznike trebalo da se malo ''začini'', onda se podeli testo u tri jednaka dela + jednu manju lopticu (nakon celonoćnog dizanja, a pre 3-4 časnog), pa se napravi hleb u slojevima:
1 - oblikujte donje testo
2 - naredajte tanko narezane šunke
3 - pokrijte sledećim slojem testa
4 - naredajte mozarelle ili nekog drugog lako topljivog sira
5 - pokrijte ponovo trećim delom testa
6 - pobiberite MNOGO
7 - izvaljajte malo onu manju lopticu, tek da prekrijete biber
Rukama malo oblikujte krajeve, pa ostavite da odstoji 3-4 časa... dalje znate.
Ova je varijanta jako lepa kada se hleb nareže na kriške...
Pravi se od oštrog brašna (onaj za pashtu), ne od mekanog. Priprema je duža od one za običan hleb, ali u tome je štos - trajaće mnogo duže, a najveću trajnost mu daje upotreba kiselog kvasca, umesto pivskog/prirodnog (fermentacije radi). Taj se kvasac malo teže nadje, čak i ovde u Italiji, ali mislim da će arapske pekare da ga imaju (i oni zbog vruće klime spravljaju sličan hleb), a verovatno i bio-dragstori. Ako baš ne nadjete, koristite pivski kvasac, vas verovatno i ne zanima da vam hleb traje nedelju dana, nego da isprobate recept :-)
Sastojci:
oštro brašno, kiseli kvasac, voda, so. Mere standard, za hleb, a ovisi naravno i od željene količine. Od 3/4 sastojaka izmesite testo, (kvasac rastopite u mlakoj vodi), i ostavite da odstoji CELU NOĆ, na sobnoj temperaturi (nipošto na hladno). Drugog dana dodajte preostalu količinu brašna, kvasca, vode i soli i mesite,
mesite, mesite...
Mora da odstoji jos 3-4 časa. Tek sada ćete da oblikujete svoj hleb, ili više manjih. Ako pravite veći, pravi se okruglog oblika od 1 kg, ili duguljastog od pola kile, ako želite više manjih.
Zarežite linije po vrhu i ostavite jos pola sata da odstoji. Pecite u rerni kako i inače pečete hleb.
Praznična verzija:
E, a kada je za praznike trebalo da se malo ''začini'', onda se podeli testo u tri jednaka dela + jednu manju lopticu (nakon celonoćnog dizanja, a pre 3-4 časnog), pa se napravi hleb u slojevima:
1 - oblikujte donje testo
2 - naredajte tanko narezane šunke
3 - pokrijte sledećim slojem testa
4 - naredajte mozarelle ili nekog drugog lako topljivog sira
5 - pokrijte ponovo trećim delom testa
6 - pobiberite MNOGO
7 - izvaljajte malo onu manju lopticu, tek da prekrijete biber
Rukama malo oblikujte krajeve, pa ostavite da odstoji 3-4 časa... dalje znate.
Ova je varijanta jako lepa kada se hleb nareže na kriške...
Нема коментара :
Постави коментар