
2 litra kravljeg mleka sa 2,8% ili 3,2% i
1/4 l. jogurta.
Postupak:
Skuvati mleko na umerenoj temperaturi. Čim mleko provri posudu uroniti u hladnu vodu kojom je predhodno napunjena sudopera. Posuda treba da bude u vodi do nivoa mleka u njemu. Mešati mleko kašikom i vodu oko lonca da bi se mleko što pre ohladilo. Na taj način se sprečava da se uhvati kajmak po površini što bi smanjilo stepen masnoće gotovog kiselog mleka. Kada mleko postane mlako, uliti ga u drugu posudu u koju je predhodno usut jogurt. Poželjno je da se mleko ulije preko cediljke. Kašikom izmešati mleko da se sjedini sa jogurtom. Posudu uneti u pećnicu, rernu čiju temperaturu treba podesiti na oko 35-40 stepeni. Ako je temperatura previsoka mleko će se brzo zgusnuti pa će se odvojiti manja količina surutke. Prosečno vreme za zgušnjavanje je oko 4-5 čaova. Kada se mleko zgusne posudu uneti u frižider gde treba da odleži najmanje 12 časova. Višak surutke, ako ga je bilo, sjedinićese sa mlekom tokom odležavanja u frižideru. Spremljeno mleko čuvati u frižideru i utrošiti ga za dva dana. Novu količinu spremiti pre utroška stare ako se želi stalna snabdevenost domaćistva.
Нема коментара :
Постави коментар