Recepti i saveti za pripremanje hrane. Prijatno mesto za sve gurmane i one koji to još uvek nisu. Recipe search by Google.

Kako se prže jaja?

Čak i ako niste neki kulinarski majstor, bilo bi poželjno da znate barem da spremite jaja, koja mogu poslužiti kao zdrav doručak ili večera.


Bez obzira na to kakva jaja volite, možete ih spremiti kao pravi stručnjak, ukoliko poštujete neke osnovne smernice. Evo kako:

Tvrdo kuvana jaja


Jaja se kuvaju u ljusci dok i belance i žumance ne postanu čvrsti. To se radi tako što se jaja stave u vodu, a zatim kuvaju u ključaloj vodi 10 minuta. Za meko kuvana jaja, to vreme treba da je tri minuta kraće. 

Kada su jaja kuvana, ocedite ih i zatim stavite pod mlaz hladne vode tokom jednog minuta, jer će se tako lakše ljuštiti. Takođe, skidanje ljuske može olakšati i sirće koje ćete staviti u vodu u kojoj se jaja kuvaju.

Poširana jajaJaja se kuvaju u šerpi punoj vode na niskoj temperaturi. Razbijte jaje u jednu činijicu, a kad voda bude blizu tački ključanja, stavite ivicu činijice u vodu i polako izručite jaje. Kuvajte ga oko četiri minuta, postepeno kašikom mešajući vodu, tako da se belance drži na okupu.

Pržena jaja


Pržena jaja prave se u tiganju podmazanom puterom ili uljem. Jedna od verzija prženih jaja je jaje na oko, koje se prži samo s jedne strane. Belanca treba da budu potpuno pržena, dok žumance treba da ostane rovito. 

Druga varijanta je prženje s obe strane, pri čemu jaje treba pažljivo okrenuti špatulom. Trajanje prženja zavisi od toga koliko tvrdo ili meko jaje želite.

Kajgana


Jaja se mute u činiji i to tako da se žumance i belance ravnomerno spoje. Jaja se zatim prže na puteru ili ulju u tiganju, uz povremeno mešanje. Trajanje prženja varira, ali se preporučuje da ih skinete sa vatra dok su blago kremasta, kako se ne bi previše isušila.
Нема коментара :

Постави коментар


Prijatno! - Recepti i savetiAko želite da nas podržite?
Naš logo izgleda ovako.
Kod možete preuzeti na stranici administratora. Hvala!
”go"

Web panel JaZnam čini grupa ljudi koji žele da učestvuju u online anketiranju gde imaju mogućnost da izraze svoje mišljenje. Teme istraživanja su raznovrsne, tako da je učestvovanje vrlo zabavno, a pored toga za saradnju ćete biti i nagrađeni.Dakle, što više anketa ispunite – više bodova osvajate.

Ako želite da nove recepte pročitate prvi? Unesite svoju email adresu:

Čitaoci

Slučajni izbor recepta

Prijatno je blog za pretragu kulinarskih recepata i saveta. Osmišljen kao baza za sve one koji su spremni da podele sa drugima svoje kulinarsko iskustvo. Blog je dobar oslonac za sve kulinarske početnike ali i za one koji su u kulinarstvu pronašli svoje profesionalno opredeljenje.