Prilikom pripremanja jela trebalo bi izbegavati klasičnu zapršku jer ona moše izazvati mnoge digestivne tegobe kao što su otežano varenje,nadimanje, mučnina, dijareja ili zatvor. Sve ove tegobe nastaju uglavnom usled termičke obrade ulja. Postoji više mogu?nosti za zamenu klasičnih zaprški:
1. Dodatkom žitnih pahuljica (zobene, ražane, ječmene, pšenične). Pahuljice se dodaju u toku kuvanja kako bi se raskuvale. Takođe se mogu dodavati i u sva jela sa mlevenim mesom kao što su musake, punjene paprike, sarme. Dodavanje pahuljica se naročito preporučuje gojaznim osobama kao i dijabetičarima.
2. Dodatkom mekinja. Mekinje se mogu dodati u toku kuvanja jela što se preporučuje osobama sa osetljivim želucem i oboljenjima creva, ili se mogu dodati neposredno pred služenje, u slučaju opstipacije.
3. Dodatkom klica. Klice se dodaju u prohlađeno jelo i zamenjuju masti.
4. Dodatkom klajstera. Klajster se priprema dodavanjem mlake vode ili mleka u brašno (poželjno je integralno pšenično ili kukuruzno brašno mada moše i sa običnim). Za zgušnjavanje je dovoljna jedna supena kašika. Pripremljen klajster se dodaje u jelo koje kuva, zatim se šporet isključi a jelo ostavi poklopljeno na ringli.
5. Dodatkom griza. Jedna do dve supene kašike griza dodati pri kraju pripreme jela.
Пријавите се на:
Објављивање коментара
(
Atom
)
Ako želite da nas podržite?
Naš logo izgleda ovako.
Kod možete preuzeti na stranici administratora. Hvala!
Naš logo izgleda ovako.
Kod možete preuzeti na stranici administratora. Hvala!
Web panel JaZnam čini grupa ljudi koji žele da učestvuju u online anketiranju gde imaju mogućnost da izraze svoje mišljenje. Teme istraživanja su raznovrsne, tako da je učestvovanje vrlo zabavno, a pored toga za saradnju ćete biti i nagrađeni.Dakle, što više anketa ispunite – više bodova osvajate.
jaja
brašno
orah
mleko
čokolada
crni luk
sir
limun
peršun
Riba
pavlaka
krompir
beli luk
pečurke
kore
piletina
jogurt
kvasac
svež paradajz
šunka
pirinač
aleva paprika
šargarepa
jabuke
keks
praziluk
svinjsko meso
rum
susam
banana
celer
majonez
med
smokve
belo vino
lešnik
ljute paprike
mak
višnje
griz
krastavac
pasulj
slatke paprike
spanać
šljive
jagode
kakao
kokos
slanina
kupus
teleće meso
džem
grašak
kafa
kesten
soja
tikvice
badem
cvekla
govedina
kajmak
kajsije
kukuruz
oblande
pivo
ratluk
suvo groždje
ananas
blitva
breskva
crno vino
dimljene kobasice
eurokrem
jagnjeće iznutrice
kačkavalj
kornfleks
kruške
maline
morski oraščić
muskatni oraščić
puding
pšenica
tikva
boranija
djumbir
dulek
dunja
jagnjeće meso
karamele
karfiol
kelj
kikiriki
kivi
kreker
krem banane
kuvani paradajz
lovorov list
mango
masline
mekinje
nana
ren
suncokret
suve dimljene kosti
trešnje
viršle
zelena salata
zova
ćuretina
šipurak
Super je znati! Hvala!
ОдговориИзбришиNaravno, sve navedeno se može upotrijebiti umjesto zaprške, ali na svojoj koži, zapravo na svojem želucu mogla sam se uvjeriti da jelo s takvim "nadomjescima" nije ni približno onako ukusno kao kad se stavi prava zaprška. U više navrata silila sam se da jedem sve te zdrave stvarčice, i ustanovila sam da je potpuno točno ono što kaže: zdrava hrana je nevjerojatno neukusna/bezukusna. I onda sam se zapitala želim li ja ustinu biti zdrava, mršava i dugo živjeti - ako to znači da to kraja života moram jesti tu zdravu hranu; zaključila sam da to nije vrijedno toga.
ОдговориИзбришиKlasicna zaprska nema nikakvih negativnih strana.Ne znam
ОдговориИзбришиkako da zbog zaprske dobijmo n.pr.proliv (dijareju)!????
Ulje,brasno,luk i mlevena paprika mogu samo da podignu nivo ukusa jedne hrane ako je bio pravilan ceo tok spremanja doticnog obroka.
Majoritet ljudi u svetu ima losu higijenu pri spremanju hrane.To se kasnije odrazi kao trovanje hranom,zgaravicom i drugim tegobama nakon takve konzumirane hrane.
Zaprska je potpuno neduzna i kao koristena od vajkada moze da se sa mirnom savescu i ubuduce koristi.
Takozvani eksperti koji nam vec odavno sole pamet sta cemo jesti su pravi amateri koji samo gledaju na profit.
Kojo .