Recepti i saveti za pripremanje hrane. Prijatno mesto za sve gurmane i one koji to još uvek nisu. Recipe search by Google.

LISNATO TESTO

Potrebno je za 500 g. TESTA:

250g. prosejanog brašna
5g. soli
1,5 dl vode
250g maslaca
Pripremanje testa:
Prosejati brašno na dasku za mešenje, napraviiti u srednini udubljenje , usuti posoljenu vodu i zamesiti testo. Izraditi ga dobro rukom, a zatim ga presaviti dva-tri puta, napraviti loptu, uviti u tanko platno i ostaviti da postoji na hladnom mestu 20 minuta.
Na nekoliko sati pre spravljanja testa umutiti maslac i ostaviti ga na hladnom mestu. Ako se maslac posle mućkanja suviše razmekšao, staviti ga u frižider ili u veći sud sa hladnom vodom da se stegne. Važno je da testo i maslac budu podjednake čvrstine kako bi se mogli ravnomerno rastanjiti. Lisnato testo treba uvek praviti u hladnoj prostoriji da se maslac ne bi topio.
Odležano testo od brašna i vode premesiti na dasci sasvim malo posutoj brašnom, tek toliko da se
testo ne lepi, i rastanjiti ga oklagijom u jufku prečnika oko 22 cantimetra. Na sredinu jufke staviti maslac, kome je prethodno dat četvrtast oblik. Na sredinu jufke staviti maslac kome je predhodno dat četvrtast oblik. Slobodne krajeve testa oko maslaca prebaciti preko njega, ali tako da se samo dodiruju, a ne da predju jedan preko drugog. Maslac treba da je potpuno obložen testom, ali testo ne sme da ostane nagomilano u uglovima. Ovako spakovan maslac držati na hladnom mestu ali u frižideru 15 minuta.
Presavijanje testa :
Pripremljeno testo sa maslacem staviti na dasku, rastanjiti ga u pravougaonik debljine 2 cm, a veličine 12x36 cm. Odnos strana pravougaonika treba da je 1:3. Rastanjeno testo presaviti na troje i lako preći preko njega oklagijom koliko da se spoje presavijeni delov testa. Odmah zatim ponoviti ovaj postupak jos jedanput, ali tako da sad širina pravougaonika postane dužina ( a ova će opet, sledećim presavijanjem natroje, ponovo postati širina, i tako redom). Presavijeno testo ostaviti da postoji desetak minuta. Ovo fino lisnato testo treba presaviti šest puta: u tri maha po dvaput uzastopce, u razmaku od po 10 minuta. Posledjni vremenski razmak treba da je nešsto kraći tako da testo, usled duzeg odmaranja, ne bi izgubilo elastičnost. Testo se ne sme rastanjiti u veći pravougaonik, jer bi se slojevi maslaca suviše istanjili i listovi izgubili. Iz istog razloga dasku ne treba suviše posipati brašnom.
Ovako ispresavijano testo rastanjiti poslednji put, iseći na parčad željenog oblika i peći prvih 7 minuta u jako zagrejanoj pećnici (275 C.) Za to vreme ne otvarati pećnicu. Zatim smanjiti temperaturu, na 225 C i peći jos 7 minuta.
Napomena: od gornje mere mogu se napraviti 10-12 pašteta srednje veličine.

Нема коментара :

Постави коментар


Prijatno! - Recepti i savetiAko želite da nas podržite?
Naš logo izgleda ovako.
Kod možete preuzeti na stranici administratora. Hvala!
”go"

Web panel JaZnam čini grupa ljudi koji žele da učestvuju u online anketiranju gde imaju mogućnost da izraze svoje mišljenje. Teme istraživanja su raznovrsne, tako da je učestvovanje vrlo zabavno, a pored toga za saradnju ćete biti i nagrađeni.Dakle, što više anketa ispunite – više bodova osvajate.

Ako želite da nove recepte pročitate prvi? Unesite svoju email adresu:

Čitaoci

Slučajni izbor recepta

TopOfBlogs
Prijatno je blog za pretragu kulinarskih recepata i saveta. Osmišljen kao baza za sve one koji su spremni da podele sa drugima svoje kulinarsko iskustvo. Blog je dobar oslonac za sve kulinarske početnike ali i za one koji su u kulinarstvu pronašli svoje profesionalno opredeljenje.




presearch