Ovaj sok takodje možete praviti na više načina. Najčesće se pravi sok od pasiranih jagoda. Jagode se očiste operu, prosuše, pa stave u šerpu i poprskaju sa sokom od nekoliko limuna ili limuntusom rastvorenim u malo vode. Doda se šećer i to na kilogram jagoda najviše 700 gr sećera, izmeša se i poklopi. Ostavite sve da odstoji preko noći. Tada sve dobro izmešajte, stavite na vatru i kuvajte dok ne pusti ključ. Sklonite sa vatre pa kada se ohladi ispasirajte jagode. To možete učiniti u bilo kom multipraktiku ili na starinski način kroz pasir presu. Izmešajte jagode i sok, vratite u šerpu pa ponovo kuvajte dok ne pusti ključ. Vruć sok sipajte u čiste zagrejane flaše, svaku flašu zatvorite mokrim celofanom i gumicom i stavite je u kutiju ili sanduk koji ste obložili starim ćebetom. kada napunite sve flaše, dobro ih umotajte u ćebe i ostavite da se tako hlade. Možete pre sipanja u sok dodati malo salicila ili acetisal da bi se sok duže održao.
Sok od jagoda možete takodje praviti i na način na koji se pravi sok od višanja, u koliko želite da dobijete bistri sirup od jagoda. Tada jagode u šećeru kuvajte nešto duže, do željene gustine sirupa, pa ih pritisnite na dno metalnim đevđirom i kutlačom odsipajte bistri sirup te ga kroz levak sipajte u flaše, a dalje sve uradite kao i u predhodnom promeru. Ako sok pravite na ovaj način ostaće vam "mulj" od jagoda koji možete spremiti u teglu ili staviti u zamrzivać i koristiti kao dodarak kolačima.
Sok od jagoda možete takodje praviti i na način na koji se pravi sok od višanja, u koliko želite da dobijete bistri sirup od jagoda. Tada jagode u šećeru kuvajte nešto duže, do željene gustine sirupa, pa ih pritisnite na dno metalnim đevđirom i kutlačom odsipajte bistri sirup te ga kroz levak sipajte u flaše, a dalje sve uradite kao i u predhodnom promeru. Ako sok pravite na ovaj način ostaće vam "mulj" od jagoda koji možete spremiti u teglu ili staviti u zamrzivać i koristiti kao dodarak kolačima.
Нема коментара :
Постави коментар