U narodu je 22.mart poznatiji kao Mladenci i obeležavaju ga supružnici u prvoj godini braka. Tada pravoslavna crkva praznuje Dan Svetih 40 Mučenika Sevastijskih,u spomen mladim vojnicima koji su život položili za veru Isusa Hrista. Toga dana,mlade domaćice pokaziju svoje umeće kao domaćice i dočekuju goste u svom domu. Običaj je da se mese Mladenčići, 40 okruglih kolačića,čime se izražava zelja da brakovi sklopljeni te godine budu slatki. Peku se i premazuju medom.Pošto se mese u doba Velikog Uskršnjeg posta uvek se spremaju posni.
Potrebno je:
600 g mekog brašna 300 g mlake vode 45 g kvasca 2 kašičice šećera 1 kašičica soli 3 kašike meslinovog ulja med
Rastopiti kvasac u mlakoj vodi,dodati šećer i ostaviti da nadođe.Kad je kvasac nadošao,sjediniti ga sa brašnom,maslinovim uljem i soli i zamesiti glatko testo.Ostaviti ga da nadođe oko 30 minuta na toplom.Sud pokriti čistom krpom. Zatim ,nadošlo testo izručiti na pobrašnjen sto ili radnu površinu i razvući testo debljine 1 cm, pa čašom vaditi krugove.Veoma je važno da se svo testo potroši u 40 kolačića., dakle ako Vam na kraju ostane testa stavite ga u poslednji kolačić.Podmazati pleh,poređati Mladenčiće, pokrijte ih krpom i ostavite da odstoje još 30 minuta da nadođu.Zatim ih, nadošle, premažite uljem. Grančicom bosiljka svaki kolačić izbockajte 4-5 puta. Zagrejte rernu na 200 stepeni pa ih pecite oko 20-25 minuta.Pečene i vruće premažite medom i ostavite da se prohlade.
Prijatno:-)
600 g mekog brašna 300 g mlake vode 45 g kvasca 2 kašičice šećera 1 kašičica soli 3 kašike meslinovog ulja med
Rastopiti kvasac u mlakoj vodi,dodati šećer i ostaviti da nadođe.Kad je kvasac nadošao,sjediniti ga sa brašnom,maslinovim uljem i soli i zamesiti glatko testo.Ostaviti ga da nadođe oko 30 minuta na toplom.Sud pokriti čistom krpom. Zatim ,nadošlo testo izručiti na pobrašnjen sto ili radnu površinu i razvući testo debljine 1 cm, pa čašom vaditi krugove.Veoma je važno da se svo testo potroši u 40 kolačića., dakle ako Vam na kraju ostane testa stavite ga u poslednji kolačić.Podmazati pleh,poređati Mladenčiće, pokrijte ih krpom i ostavite da odstoje još 30 minuta da nadođu.Zatim ih, nadošle, premažite uljem. Grančicom bosiljka svaki kolačić izbockajte 4-5 puta. Zagrejte rernu na 200 stepeni pa ih pecite oko 20-25 minuta.Pečene i vruće premažite medom i ostavite da se prohlade.
Prijatno:-)
Нема коментара :
Постави коментар