Sastav raznih obroka slični su kao i u trećoj godini samo se razlikuje po količini hrane i po tome što se daje i grublja hrana a ne samo kaša i pire. U ovom periodu dete je već naučilo da dobro žvaće te mu se može davati i hrana
spremljena i za odrasle. Može da jede za stolom sa roditeljima. Voditi i dalje računa da jela ne budu odviše masna, ljuta i slana. Povrće i meso moraju biti dobro kuvani. Voće davati u umerenoj količini. Izbegavati sve do šeste godine:
meso od divljači, prevrele sireve, kobasice, kolače sa maslom, pečurke, rotkvice, jake začine, alkohol. Ali zato davati salatu, krastavce, blaže začine, sasvim mršavo praseće, plovčje i guščje meso. Voće mora biti potpuno zrelo, dobro kuvano, pečeno ili sirovo, u određenoj količini. Od pića sem vode, limunade, voćnih sokova i čajeva ne davati ništa drugo. Mleko davati dvaput dnevno , a ono može služiti i za nalivanje voća ili povrća. I u ovom periodu dete ne sme dobijati manje od pola litra mleka dnevno , ali ne prekoračiti i ne dati više od 3/4 litra. Davati sve vrste mlečnih proizvoda sem prevrelih sireva. Važno je voditi računa o kaloričnoj vrednosti dnevnog obroka koja kod deteta u četvrtoj godini treba da iznosi oko 1350 do 1400 kalorija, a za dete od 5 godina oko 1400-1500 kalorija za 24 sata.
Vidi jos i ovo...
Пријавите се на:
Објављивање коментара
(
Atom
)
Ako želite da nas podržite?
Naš logo izgleda ovako.
Kod možete preuzeti na stranici administratora. Hvala!
Naš logo izgleda ovako.
Kod možete preuzeti na stranici administratora. Hvala!
Web panel JaZnam čini grupa ljudi koji žele da učestvuju u online anketiranju gde imaju mogućnost da izraze svoje mišljenje. Teme istraživanja su raznovrsne, tako da je učestvovanje vrlo zabavno, a pored toga za saradnju ćete biti i nagrađeni.Dakle, što više anketa ispunite – više bodova osvajate.
jaja
brašno
orah
mleko
čokolada
crni luk
sir
limun
peršun
Riba
pavlaka
krompir
beli luk
pečurke
kore
piletina
jogurt
kvasac
svež paradajz
šunka
pirinač
aleva paprika
šargarepa
jabuke
keks
praziluk
svinjsko meso
rum
susam
banana
celer
majonez
med
smokve
belo vino
lešnik
ljute paprike
mak
višnje
griz
krastavac
pasulj
slatke paprike
spanać
šljive
jagode
kakao
kokos
slanina
kupus
teleće meso
džem
grašak
kafa
kesten
soja
tikvice
badem
cvekla
govedina
kajmak
kajsije
kukuruz
oblande
pivo
ratluk
suvo groždje
ananas
blitva
breskva
crno vino
dimljene kobasice
eurokrem
jagnjeće iznutrice
kačkavalj
kornfleks
kruške
maline
morski oraščić
muskatni oraščić
puding
pšenica
tikva
boranija
djumbir
dulek
dunja
jagnjeće meso
karamele
karfiol
kelj
kikiriki
kivi
kreker
krem banane
kuvani paradajz
lovorov list
mango
masline
mekinje
nana
ren
suncokret
suve dimljene kosti
trešnje
viršle
zelena salata
zova
ćuretina
šipurak
Нема коментара :
Постави коментар