Sastojci:
8 (10) kora tankog testa za gibanice 400 g svežeg sira 500 g spanaća 6 jaja 100 ml kisele pavlake 100 g maslaca 1 čen belog luka so biber 1 kašika Vegete
Spanać operite, sitno narežite, posolite i ostavite da malo odstoji. Žumance i Vegetu dobro izmešajte električnom mikserom, zatim dodajte oceđeni sir, kiselu pavlaku, biber, ugnječeni beli luk i spanać. Dobro promešajte i lagano umešajte sneg od belanaca.
Pleh (vel. 20 x 30 cm) namažite rastopljenim maslacem, obložite ga listom testa, premažite ga maslacem, položite još jedan list tista i takođe ga premažite maslacem. Stavite deo fila i tako nastavite sve dok ne potrošite sav fil. Završite s dva lista testa kao na početku slaganja. Površinu premažite maslacem i gibanicu narežite na kocke.
Stavite peći u zagrejanu rernu na 200 °C i pecite oko 15 minuta, a zatim još pola sata na temperaturi 150 °C. Pečenu gibanicu nakon pečenja ostavite u rerni još desetak minuta, ali rernu ostavite otvorenu. Poslužite toplo ili hladno kao predjelo ili kao glavno jelo s jogurtom.
Savet: Ako nemate svežeg spanaća, možete upotrebiti blitvu ili neko drugo povrće.
8 (10) kora tankog testa za gibanice 400 g svežeg sira 500 g spanaća 6 jaja 100 ml kisele pavlake 100 g maslaca 1 čen belog luka so biber 1 kašika Vegete
Spanać operite, sitno narežite, posolite i ostavite da malo odstoji. Žumance i Vegetu dobro izmešajte električnom mikserom, zatim dodajte oceđeni sir, kiselu pavlaku, biber, ugnječeni beli luk i spanać. Dobro promešajte i lagano umešajte sneg od belanaca.
Pleh (vel. 20 x 30 cm) namažite rastopljenim maslacem, obložite ga listom testa, premažite ga maslacem, položite još jedan list tista i takođe ga premažite maslacem. Stavite deo fila i tako nastavite sve dok ne potrošite sav fil. Završite s dva lista testa kao na početku slaganja. Površinu premažite maslacem i gibanicu narežite na kocke.
Stavite peći u zagrejanu rernu na 200 °C i pecite oko 15 minuta, a zatim još pola sata na temperaturi 150 °C. Pečenu gibanicu nakon pečenja ostavite u rerni još desetak minuta, ali rernu ostavite otvorenu. Poslužite toplo ili hladno kao predjelo ili kao glavno jelo s jogurtom.
Savet: Ako nemate svežeg spanaća, možete upotrebiti blitvu ili neko drugo povrće.
Нема коментара :
Постави коментар