Recepti i saveti za pripremanje hrane. Prijatno mesto za sve gurmane i one koji to još uvek nisu. Recipe search by Google.

MALI KORISNI SAVETI ZA PECIVA, KOLAČE, SLATKIŠE, VOĆE, TESTO, PIĆE ...

Odabir voća :
- Zlatno pravilo kaže, da treba kupovati ono voće, koje je na vrhuncu svoje sezone. Tada je bas onako
kako treba - zrelo, sočno i posebno aromatično, a kao dodatak kolačima pruža bezbroj mogućnosti.

Kalupi za kolače:
-U svakom domaćinstvu bi trebalo da se nađe nekoliko osnovnih kalupa za kolače, sa višestrukom primenom. Tu svakako spadaju pre svega jedan kalup sa štipaljkom (ima ih u raznim dimenzijama, standardna je 26-28 cm), obican pleh za pečenje - postoji kao sastavni deo svake reme, jedna četvrtasta tepsija - za pripremu raznih kolača i kalup za kuglof ili puding.

Prenošenje testa :
- Osetljive ploče testa ćete lakše preneti na tepsiju, ako ih, nakon što ih razvijete na radnoj povrsini, malo pospete brašnom, uvijete na oklagiji i potom ih razvijete na tepsiji.

Da li je pečeno?
- Kod mućenih testa jednostavno zabodite drveni stapić u sredinu testa. Ako prilikom izvlačenja ostaje malo testa na štapicu - kolač još nije dovoljno pečen.
- Biskvitna testa su pečena, ukoliko se odvoje od ivice kalupa, ili ukoliko su mekana i poput vate, kada na njih položite ruku.
- Kod kvasnog testa odozdo treba da se uhvati svetlo-smeđa, suva korica. Jednostavno kolač malo izdignite nožem i proverite.

Kako se aprikotira kolač ...
- Veliki broj voćnih kolača i torti se aprikotira. U tu svrhu koristite marmeladu od kajsija, dobro je zagrejte i provucite kroz sito. Kolač se premazuje dok je topao.

Da testa ne bi bilo gnjecavo ...
- Često se dešava, da prilikom pripremanja voćnih kolačca ili torti testa postane gnjecavo. Da Vam se to ne bi dešavalo ostavite voće da se dobro ocedi ili patišpan jednostavno pospite Dr. Oetker Kremfix-om!

Kvasno testo neće da nadođe ...
- Kvasac mora da se preraduje na sobnoj temperaturi (220 C), dok tečnost koja se dodaje treba da bude telesne temperature (37 C).

- Svež ananas koji ne možete da iskoristite odmah možete da ostavite na tanjirić posut šećerom,
isečenom stranom na dole i stavite u frižider. Ovako ostavljen ananas može da stoji veoma dugo.

- Jabuke za jela se biraju ovako: za slatka jela kiselkaste, a za slana, ma koliko to čudno zvučalo,
one slađe. Slatke jabuke su brašnjave i bolje se uklapaju sa slanim, začinjenim jelima.

- Kolače koji su se zalepili za pleh lako ćete izvaditi ako pleh na trenutak postavite iznad suda u
kojem vri voda.

- Staro i tvrdo pecivo biće opet sveže ako ga stavite u suv zemljani sud koji zatim zagnjurite u vruću
vodu. Pecivo izvadite kada se voda ohladi.

- Da kuglof izađe iz modle izvrnutu modlu položite na tanjir i prekrijte je vlažnom krpom. Ako kuglof
ne ispadne, blago protresite modlu, zajedno sa tanjirom.

- Svež kolač ili hleb lakše ćete iseći zagrejanim nožem.

- Da bi tortu lakše postavili na sredinu tanjira tanjir pre postavljanja torte pokvasite. Tako će torta l
ako skliznuti na sredinu.

- Kolači neće zagoreti odozdo ako po dnu rerne pospete suvu kuhinjsku so.

- Ako se slatka pavlaka teško muti dodajte joj komadić maslaca. Masnoća olakšava stvaranje pene.

- Pivo će izgubiti gorčinu ako u čašu ledenog piva spustite režanj limuna, ostavite da odstoji nekoliko
trenutaka, a onda pijete preko samog limuna.

Нема коментара :

Постави коментар


Prijatno! - Recepti i savetiAko želite da nas podržite?
Naš logo izgleda ovako.
Kod možete preuzeti na stranici administratora. Hvala!
”go"

Web panel JaZnam čini grupa ljudi koji žele da učestvuju u online anketiranju gde imaju mogućnost da izraze svoje mišljenje. Teme istraživanja su raznovrsne, tako da je učestvovanje vrlo zabavno, a pored toga za saradnju ćete biti i nagrađeni.Dakle, što više anketa ispunite – više bodova osvajate.

Ako želite da nove recepte pročitate prvi? Unesite svoju email adresu:

Čitaoci

Slučajni izbor recepta

TopOfBlogs
Prijatno je blog za pretragu kulinarskih recepata i saveta. Osmišljen kao baza za sve one koji su spremni da podele sa drugima svoje kulinarsko iskustvo. Blog je dobar oslonac za sve kulinarske početnike ali i za one koji su u kulinarstvu pronašli svoje profesionalno opredeljenje.




presearch