| Koštuničavo voće i semenke | O-grupa |
| Orah | ima blagotvorno dejstvo |
| Kikiriki | treba izbegavati |
| Kesten | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Indijski orah | treba izbegavati |
| Makovo seme | treba izbegavati |
| Badem | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Lešnik | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Kikiriki puter | treba izbegavati |
| Semenke suncokreta | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Pistaći | treba izbegavati |
| Susam | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Semenke bundeve | ima blagotvorno dejstvo |
| Žitarice | O-grupa |
| Ječam | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Integralni pirinač | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Basmati (pirinač) | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Pšenične klice | treba izbegavati |
| Pšenične mekinje | treba izbegavati |
| Kuskus | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Durum pšenica | treba izbegavati |
| Belo brašno | treba izbegavati |
| Beli pirinač | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Graham brašno | treba izbegavati |
| Heljda | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Proso | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Kukuruzno brašno | treba izbegavati |
| Kukuruzne pahuljice | treba izbegavati |
| Ekspandirani pirinač | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Pirinčano brašno | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Raženo brašno | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Testo sa spanaćem | treba izbegavati |
| Sojine pahuljice | treba izbegavati |
| Soja-granule | treba izbegavati |
| Integralno pšenično brašno | treba izbegavati |
| Mešavina sedam žitarica | treba izbegavati |
| Ovsene pahuljice | treba izbegavati |
| Ovseno brašno | treba izbegavati |
| Meso | O-grupa |
| Jagnjetina | ima blagotvorno dejstvo |
| Ovčetina | ima blagotvorno dejstvo |
| Teletina | ima blagotvorno dejstvo |
| Piletina | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Svinjetina | treba izbegavati |
| Fazan | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Dimljeno meso | treba izbegavati |
| Patka | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Guska | treba izbegavati |
| Džigerica | ima blagotvorno dejstvo |
| Govedina | ima blagotvorno dejstvo |
| Zečetina | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Ćuretina | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Slanina | treba izbegavati |
| Divljač | ima blagotvorno dejstvo |
| Morska i slatkovodna riba | O-grupa |
| Žablji batak | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Puževi | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Štuka | ima blagotvorno dejstvo |
| Bela riba | ima blagotvorno dejstvo |
| Rečni rakovi | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Rakčići | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Haringa | treba izbegavati |
| Jastog | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Školjke | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Kavijar | treba izbegavati |
| Losos | ima blagotvorno dejstvo |
| Skuša | ima blagotvorno dejstvo |
| Ostriga | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Pastrmka | ima blagotvorno dejstvo |
| Šaran | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Rečni grgeč | ima blagotvorno dejstvo |
| Sardina | ima blagotvorno dejstvo |
| Lignje | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Bakalar | ima blagotvorno dejstvo |
| Manić | treba izbegavati |
| Mlečni proizvodi i jaja | O-grupa |
| Kamamber | treba izbegavati |
| Kačkavalj (čedar) | treba izbegavati |
| Edamer | treba izbegavati |
| Ementaler | treba izbegavati |
| Feta | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Gouda | treba izbegavati |
| Mlaćenica | treba izbegavati |
| Sladoled | treba izbegavati |
| Jogurt | treba izbegavati |
| Koziji tvrdi sir | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Kozije mleko | treba izbegavati |
| Kefir | treba izbegavati |
| Topljeni sir | treba izbegavati |
| Obrano ili sa 2% masti, mleko | treba izbegavati |
| Mocarela | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Parmezan | treba izbegavati |
| Sir od soje (tofu) | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Mleko od soje | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Pavlaka (mezmasna) | treba izbegavati |
| Punomasno mleko | treba izbegavati |
| Jaja | ima blagotvorno dejstvo |
| Švapski sir | treba izbegavati |
| Maslac | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Ulja i masti | O-grupa |
| Kukuruzno ulje | treba izbegavati |
| Laneno ulje | ima blagotvorno dejstvo |
| Ulje iz kikirikija | treba izbegavati |
| Suncokretovo ulje | treba izbegavati |
| Maslinovo ulje | ima blagotvorno dejstvo |
| Susamovo ulje | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Ulja iz jetre bakalara | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Hleb i peciva | O-grupa |
| Baget | treba izbegavati |
| Pecivo od pšeničnih mekinja | treba izbegavati |
| Crni ovseni hleb | treba izbegavati |
| Maces (macat) pšenični | treba izbegavati |
| Raženi hleb 100%-ni | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Režene pahuljice | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Hleb od više vrsta žitarica | treba izbegavati |
| Integralni pšenični hleb | treba izbegavati |
| wasa hleb (dvopek) | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Povrće | O-grupa |
| Artičoke | ima blagotvorno dejstvo |
| Avokado | treba izbegavati |
| Bambusovi izdanci | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Brokoli | ima blagotvorno dejstvo |
| Krompir | ima blagotvorno dejstvo |
| Cukini (italijanske tikvice) | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Beli kupus | treba izbegavati |
| Peršunov koren | ima blagotvorno dejstvo |
| Crne masline | treba izbegavati |
| Beli luk | ima blagotvorno dejstvo |
| Pečurka Šitake | treba izbegavati |
| Pečurke uzgajane | treba izbegavati |
| Mirođija | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Keleraba | ima blagotvorno dejstvo |
| Karfiol | treba izbegavati |
| Prokelj | treba izbegavati |
| Kelj | ima blagotvorno dejstvo |
| Masline (zelene) | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Patlidžan | treba izbegavati |
| Paradajz | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Peršun | ima blagotvorno dejstvo |
| Crvena paprika | ima blagotvorno dejstvo |
| Praziluk | ima blagotvorno dejstvo |
| Rotkvice | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Zelena salata | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Žuti kukuruz | treba izbegavati |
| Šargarepa | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Špargla | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Spanać | ima blagotvorno dejstvo |
| Tofu | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Ren | ima blagotvorno dejstvo |
| Tikvice | ima blagotvorno dejstvo |
| Krastavac | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Crni luk | ima blagotvorno dejstvo |
| Crveni kupus | treba izbegavati |
| Celer | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Mladi luk | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Zelena paprika | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Mahunarke | O-grupa |
| Beli pasulj | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Domaće sočivo | treba izbegavati |
| Suvi beli pasulj | treba izbegavati |
| Šareni pasulj | treba izbegavati |
| Crveni pasulj | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Crveno sočivo | treba izbegavati |
| Crvena sojina sačma | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Boranija | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Zeleni grašak | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Voće | O-grupa |
| Borovnica | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Jabuka | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Ananas | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Suve šljive | ima blagotvorno dejstvo |
| Banana | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Limun | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Trešnje | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Urme | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Ogrozd | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Jagode | treba izbegavati |
| Crne ribizle | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Kupina | treba izbegavati |
| Smokve | ima blagotvorno dejstvo |
| Lubenica | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Grejpfrut | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Kivi | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Kokos | treba izbegavati |
| Kruška | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Malina | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Mandarina | treba izbegavati |
| Mango | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Pomorandža | treba izbegavati |
| Breskva | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Papaja | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Crvena ribizla | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Crno grožđe | treba izbegavati |
| Kajsija | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Dinja | treba izbegavati |
| Šljive | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Belo grožđe | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Začini | O-grupa |
| Alge | ima blagotvorno dejstvo |
| Jabukovo sirće | treba izbegavati |
| Anis | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Lovorov list | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Žuti šećer | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Bosiljak | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Ljuta paprena nana | ima blagotvorno dejstvo |
| Kajen biber (papričica) | ima blagotvorno dejstvo |
| Kari | ima blagotvorno dejstvo |
| Čokolada | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Čubar | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Cimet | treba izbegavati |
| Beli šećer | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Belo vinsko sirće | treba izbegavati |
| Beli biber | treba izbegavati |
| Crni mleveni biber | treba izbegavati |
| Beli luk | ima blagotvorno dejstvo |
| Javorov sirup | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Mirođija | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Kapri | treba izbegavati |
| Kardam | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Korijander | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Kim | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Kukuruzni skrob | treba izbegavati |
| Kurkuma | ima blagotvorno dejstvo |
| Majoran | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Mačija metvica | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Vlašac | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Origano | treba izbegavati |
| Paprika (začin) | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Peršun | ima blagotvorno dejstvo |
| Ruzmarin | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Šafranika | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| So | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Biber sa Jamajke | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Karanfilić | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Muskatni oraščić | treba izbegavati |
| Soja sos | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Tamarind | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Estragon | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Tartar sos | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Ren | ima blagotvorno dejstvo |
| Vanila | treba izbegavati |
| Crveni biber | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Crveno vinsko sirće | treba izbegavati |
| Žalfija (kadulja) | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Dodaci jelima | O-grupa |
| Džem (od preporučenog voća) | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Turšija sa mirođijom | treba izbegavati |
| Kečap | treba izbegavati |
| Majonez | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Med | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Senf | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Dresing za salate (nizak sadržaj masnoća, od preporučenih začina) | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Worčester sos | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Žele (od preporučenog voća) | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Lekoviti čajevi | O-grupa |
| Aloja | treba izbegavati |
| Zova | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Čičak | treba izbegavati |
| Ljuta nana | ima blagotvorno dejstvo |
| Hajdučka trava | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Šipurak | ima blagotvorno dejstvo |
| Ehinaceja (purpurni zvončići) | treba izbegavati |
| List jagode | treba izbegavati |
| Tetrljan (beli) | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Glog | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Ženšen | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Maslačak koren, lišće | ima blagotvorno dejstvo |
| Đumbir | ima blagotvorno dejstvo |
| Lipa | ima blagotvorno dejstvo |
| Majčina dušica | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Kamilica | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Hmelj | ima blagotvorno dejstvo |
| Kukuruzna svila | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Lucerka | treba izbegavati |
| Valerijana (odoljen) | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Lišće maline | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Podbel lišće | treba izbegavati |
| Bela breza lišće | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Kantarion | treba izbegavati |
| Sena | treba izbegavati |
| Lincura, koren | treba izbegavati |
| Kora hrasta | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Zeleni čaj | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Žalfija | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Napici | O-grupa |
| Dijetalna osvežavajuća pića | treba izbegavati |
| Ostala osvežavajuća pića | treba izbegavati |
| Belo vino | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
| Crni čaj | treba izbegavati |
| Crni čaj bez kofeina | treba izbegavati |
| Kafa bez kofeina | treba izbegavati |
| Koka Kola | treba izbegavati |
| Espreso kafa | treba izbegavati |
| Pivo | neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama |
Ishrana za krvnu grupu O
Meso i riba: (4 do 6 puta nedeljno za muškarce, 2-5 puta za žene i decu)
izuzetno korisno: govedina, teletina, jagnjetina, ovčetina, srnetina, džigerica, pastrmka, bakalar, oslić, skuša, sardine, smuđ, losos, štuka, list, grgeč, sabljarka.
izbegavati: svinjetinu, slaninu, šunku, guščetinu, kavijar, dimljeni losos, haringu, barakudu.
Mleko, mlečni proizvodi i jaja
ništa nije posebno korisno, ali su feta, puter, mladi beli sirevi, kozji sir i sojini substituti neutralni, i preporučuje se ne više od jednog jajeta nedeljno, kao i vrlo male količine sira.
izbegavati: jogurt, teške žute sireve, ementaler, gaudu, bri, kamamber, krem-sireve, parmezan, punomasno mleko, sladoled.
Povrće (3 do 5 puta nedeljno sirovo i isto toliko kuvano)
izuzetno korisno: artičoke, cvekla, keleraba, praziluk, kelj, spanać, crvena paprika, crni luk, zelena salata (i ostalo zeleno lišće), brokoli, ren, beli luk, peršun, bela zelen, bundeva, beli krompir.
izbegavati: sočivo, avokado, kupus, karfiol, kukuruz, plavi patlidžan, pečurke, masline, crveni krompir.
Voće (3 do 4 puta nedeljno)
izuzetno korisno: sveže i suve smokve i šljive, i (naročito sok) ananas i crvene trešnje.
izbegavati: kupine, dinje (kantalupe), pomorandže, jagode, kokos.
Brašno, cerealije, semenke
nisu od naročite nutricionističke vrednosti za ovu grupu, osim oraha i semenki od bundeve.
izbegavati: kukuruzne pahuljice i kaše, griz, hleb od celog zrna, kikiriki, pistaće, mak.
Začini
izuzetno korisno: peršun, kari, rogač, turmerik.
izbegavati: cimet, morsko orašče, mleveni biber, vaniline ekstrate, sve vrste sirćeta, kečap, majonez, turšiju.
Čajevi i pića
izuzetno blagotvorno: čajevi od nevena, nane, lipe, džindžera, peršuna; celcer.
izbegavati: kafu, koka-kolu i ostala gazirana pića, crne čajeve.
Meso i riba: (4 do 6 puta nedeljno za muškarce, 2-5 puta za žene i decu)
izuzetno korisno: govedina, teletina, jagnjetina, ovčetina, srnetina, džigerica, pastrmka, bakalar, oslić, skuša, sardine, smuđ, losos, štuka, list, grgeč, sabljarka.
izbegavati: svinjetinu, slaninu, šunku, guščetinu, kavijar, dimljeni losos, haringu, barakudu.
Mleko, mlečni proizvodi i jaja
ništa nije posebno korisno, ali su feta, puter, mladi beli sirevi, kozji sir i sojini substituti neutralni, i preporučuje se ne više od jednog jajeta nedeljno, kao i vrlo male količine sira.
izbegavati: jogurt, teške žute sireve, ementaler, gaudu, bri, kamamber, krem-sireve, parmezan, punomasno mleko, sladoled.
Povrće (3 do 5 puta nedeljno sirovo i isto toliko kuvano)
izuzetno korisno: artičoke, cvekla, keleraba, praziluk, kelj, spanać, crvena paprika, crni luk, zelena salata (i ostalo zeleno lišće), brokoli, ren, beli luk, peršun, bela zelen, bundeva, beli krompir.
izbegavati: sočivo, avokado, kupus, karfiol, kukuruz, plavi patlidžan, pečurke, masline, crveni krompir.
Voće (3 do 4 puta nedeljno)
izuzetno korisno: sveže i suve smokve i šljive, i (naročito sok) ananas i crvene trešnje.
izbegavati: kupine, dinje (kantalupe), pomorandže, jagode, kokos.
Brašno, cerealije, semenke
nisu od naročite nutricionističke vrednosti za ovu grupu, osim oraha i semenki od bundeve.
izbegavati: kukuruzne pahuljice i kaše, griz, hleb od celog zrna, kikiriki, pistaće, mak.
Začini
izuzetno korisno: peršun, kari, rogač, turmerik.
izbegavati: cimet, morsko orašče, mleveni biber, vaniline ekstrate, sve vrste sirćeta, kečap, majonez, turšiju.
Čajevi i pića
izuzetno blagotvorno: čajevi od nevena, nane, lipe, džindžera, peršuna; celcer.
izbegavati: kafu, koka-kolu i ostala gazirana pića, crne čajeve.




pa sta ona smijem jesti :)
ОдговориИзбришиS obzirom na nase navike najveci problem je HLEB. Kakav hleb mogu jesti i da li uopste mogu jesti hleb? Sto se tice izbora hrane i nije toliko lose pogotovo ko zivi u toplim predelima.
ОдговориИзбриши