* Pekari kažu da je za hleb najbolje meko brašno. Ali, pošto je brašno često lošeg kvaliteta, sigurnije je ako se pomešaju dve-tri vrste
mekog brašna, od različitih proizvodjača.
* Kada se mesi hleb, najbolje je da temperatura brašna bude jednaka temperaturi prostorije, pa ga iz hladne ostave treba uneti malo ranije
u kuhiju, da se zagreje. Dobro je i da se pre mešenja proseje, tako će se zagrejati i upiti više vazduha, što je značajno za narastanje testa.
* Ako za mešenje hleba koristite svež kvasac, on ne sme biti osušen niti stvrdnut. A suvi kvasac sme da bude star najviše šest meseci.
Obično se računa da je za kilogram brašna potrebno oko 30 grama svežeg, ili 15 gr suvog kvasca.
* So nikada ne treba mešati sa kvascem, jer to usporava proces vrenja. Najbolje je izmešati so sa brašnom i tek onda dodati kvasac.
* Veoma je važno da se i pre i posle narastanja testo dobro obradi rukama. Kako se to radi, najbolje da vam pokaže neka iskusnija domaćica.
U svakom slučaju, prilikom mešenja testo treba uvek okretati u jednu stranu.
* Testo koje narasta ne sme biti na promaji.
* Odličan hleb se dobija ako se testo zamesi dan ranije i ostavi da kisne sasvim usporeno, na hladnom mestu. Ali, takvo testo treba nešto duže mesiti.
* Hleb će imati sjajniju koru ako se pre hleba u pećnicu ubaci šerpica sa vrelom vodom i ostavi sve vreme dok se testo peče.
* Kora hleba ostaće hrskava ako se ispečen hleb izvadi iz pećnice i stavi na žičanu rešetku da se ohladi.
Vidi jos i ovo...
Пријавите се на:
Објављивање коментара
(
Atom
)
Ako želite da nas podržite?
Naš logo izgleda ovako.
Kod možete preuzeti na stranici administratora. Hvala!
Naš logo izgleda ovako.
Kod možete preuzeti na stranici administratora. Hvala!
Web panel JaZnam čini grupa ljudi koji žele da učestvuju u online anketiranju gde imaju mogućnost da izraze svoje mišljenje. Teme istraživanja su raznovrsne, tako da je učestvovanje vrlo zabavno, a pored toga za saradnju ćete biti i nagrađeni.Dakle, što više anketa ispunite – više bodova osvajate.
jaja
brašno
orah
mleko
čokolada
crni luk
sir
limun
peršun
Riba
pavlaka
krompir
beli luk
pečurke
kore
piletina
jogurt
kvasac
svež paradajz
šunka
pirinač
aleva paprika
šargarepa
jabuke
keks
praziluk
svinjsko meso
rum
susam
banana
celer
majonez
med
smokve
belo vino
lešnik
ljute paprike
mak
višnje
griz
krastavac
pasulj
slatke paprike
spanać
šljive
jagode
kakao
kokos
slanina
kupus
teleće meso
džem
grašak
kafa
kesten
soja
tikvice
badem
cvekla
govedina
kajmak
kajsije
kukuruz
oblande
pivo
ratluk
suvo groždje
ananas
blitva
breskva
crno vino
dimljene kobasice
eurokrem
jagnjeće iznutrice
kačkavalj
kornfleks
kruške
maline
morski oraščić
muskatni oraščić
puding
pšenica
tikva
boranija
djumbir
dulek
dunja
jagnjeće meso
karamele
karfiol
kelj
kikiriki
kivi
kreker
krem banane
kuvani paradajz
lovorov list
mango
masline
mekinje
nana
ren
suncokret
suve dimljene kosti
trešnje
viršle
zelena salata
zova
ćuretina
šipurak
Нема коментара :
Постави коментар