Recepti i saveti za pripremanje hrane. Prijatno mesto za sve gurmane i one koji to još uvek nisu. Recipe search by Google.

DOMAĆA RAKIJA ( ŠLJIVOVICA, KOMOVICA,LOZOVAČA)

Najbolje je podbirati šljivu koja od zrelosti otpadne sa drveta. Svakih 2 -3 dana sakupljati šljivu iz voćnjaka i puniti burad.Može se dodati 1 - 2 % šećera da bi se pospešilo vrenje. Sud u kome stoji voće treba zatvoriti ali ne hermetički. Bure ne sme biti puno do vrha, ostavi se do 20 cm. Ukoliko nije mnogo hladno, vrenje traje 21 dan. Kada je komina spremna ,promulja se, postavlja se kazan i pečenje rakije počinje.U čist opran kazan sipati 3 - 4 l vode, pa iz bureta sipati kominu. Pošto su koštice od šljive teške i prilikom vrenja propadaju na dno, ono što ostane na dnu procediti kroz sito.Zatim zatvoriti kazan i zadihtovati ga testom od kukuruznog brašna.Podloži se jaka vatra dok ne počne da ključa komina pa zatim vatra stiša i održava tako da mlaz rakije koja izlazi na lulu kazana treba da bude kao nit konca (ne jače). Jačina meke rakije koja izlazi treba da bude do 12 gradi.Tabarka kroz koju se hladi rakija sme da se zagreje najviše do 10 cm od vrha. Ukoliko se zagreje više treba dodavati hladnu vodu.Pošto je ispečena meka rakija, kazan se lepo opere , pa se stavlja pola meke rakije pola vode.Prepek koji izlazi pušta se dok rakija ne bude 21 -22 grada. Rakija se onda stavlja u čistu burad i treba da odleži bar mesec dana pre konzumiranja.Što duže rakija odleži to je bolja. Komova rakija se sprema isto kao i šljivovica samo što se peče od komine koja je preostala od izmuljanog grožđa za vino uz dodatak do 5% šećera. Lozovača se sprema isto kao i prethodne dve, samo što se komina priprema od čistog grožđa.

1 коментар :


Prijatno! - Recepti i savetiAko želite da nas podržite?
Naš logo izgleda ovako.
Kod možete preuzeti na stranici administratora. Hvala!
”go"

Web panel JaZnam čini grupa ljudi koji žele da učestvuju u online anketiranju gde imaju mogućnost da izraze svoje mišljenje. Teme istraživanja su raznovrsne, tako da je učestvovanje vrlo zabavno, a pored toga za saradnju ćete biti i nagrađeni.Dakle, što više anketa ispunite – više bodova osvajate.

Ako želite da nove recepte pročitate prvi? Unesite svoju email adresu:

Čitaoci

Slučajni izbor recepta

Prijatno je blog za pretragu kulinarskih recepata i saveta. Osmišljen kao baza za sve one koji su spremni da podele sa drugima svoje kulinarsko iskustvo. Blog je dobar oslonac za sve kulinarske početnike ali i za one koji su u kulinarstvu pronašli svoje profesionalno opredeljenje.